Средба на министерот Едмонд Адеми со нашата дијаспора во Франција. Адеми: Прогресивни, Интегрирани...Ова е таа дијаспора, нова слика која е вистинското огледало на нашата држава.

Macedonian

На 26.03.2019 министерот задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми оствари срдба со македонската дијаспора во Франција.

Средбата се реализираше во просторите на амбасадата на Република Северна Македонија во Парис, во организација амбасадорката, г-ѓа Јадранка Чаушевска Димов. На средбата присуствуваше и државниот секретар на МНР, Виктор Димовски и директорот на агенцијата за иселеништво , Никола Шалваринов.

Едмонд Адеми: Прогресивна и интегрирана Европа заедничка цел. Средба со пратеници во Француското Национално Собрание.

Macedonian

Министерот задолжен за дијаспора Едмонд Адеми, на 26.03.2019 , оствари работна средба со Претседателот на Групата за македонско-француско пријателство во Националното собрание на Франција, Бертран Сор и пратеничката Лилиан Танги која е и член на Комисијата за надворешни работи при Националното Собрание. На средбата присуствуваше и амбасадорката на Република Северна Македонија во Франција, г-ѓа Јадранка Чаушевска и директорот на агенцијата за иселеништво Никола Шалваринов.

Адеми: Со Мајка Тереза се гордеат сите граѓани на Република Северна Македонија

Macedonian

Пораки за мир, разбирање и меѓусебно почитување беа истакнати на денешното отоврање на статуата на Света Мајка Тереза во хрватскиот град Карловац. На свечениот настан присуствуваше министерот за дијаспора Едмонд Адеми, кој во својот говор високо го истакна ликот на Света Мајка Тереза.

ЕДМОНД АДЕМИ: СО СТРАТЕГИЈАТА ЗА ДИЈАСПОРАТА, ПОСТАВУВАМЕ НОВ КОНЦЕПТ ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ ДРЖАВАТА И ДИЈАСПОРАТА

Macedonian

Министерот Едмонд Адеми, денеска на прес-конференција во Владата, сопшти дека на вчерашната седница Владата на Република Северна Македонија, ја усвои Националната стратегија на Република Северна Македонија за соработка со дијаспората и Акцискиот план.

Pages