Министерот г. Џемаил Чупи во Берлин, Германија го посети Албанскиот исламски културен центар "Иса беу"

Во градот Берлин, министерот д-р Џемаил Чупи, оствари работна посета на Албанскиот исламски културен центар „Иса беу“. Во пресрет на светиот месец Рамазан, министерот д-р Џемаил Чупи, со задоволство ја прифати поканата на претседателот на културниот центар, г. Ремзи Џафери за заеднички ифтар во месецот на постот, со оглед дека она што не карактеризира како народ е дарежливоста. Воедно министерот беше запознаен со нивниот мултифункционален центар при што  разговара за проектите на иднината. 

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи го посети исламското албанско здружение "Јакуп Асипи" во Берлин, Германија

Придружуван од амбасадорот на Република Северна Македонија во Германија, г. Рамадан Назифи, министерот д-р Џемаил Чупи го посети исламското албанско здружение „Јакуп Асипи“, во Берлин.

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи во Берлин, Германија оствари средба со наставници за дополнителна настава на мајчин јазик

Поттикнат од идејата за проширување на програмата за настава по мајчин јазик во дијаспората, за време на престој во Берлин министерот д-р Џемаил Чупи, се сретна со г-ѓа Ана М. Смилевска и г-ѓа Аниса Беќировиќ, двете наставнички за дополнителна настава на мајчин јазик.

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи во Минхен, Германија ја посети најстарата организација на Европската Унија "Пан-Европска Унија"

Во Минхен, во седиштето на најстарата организација на Европската заедница, Пан-Европска Унија , министерот д-р Џемаил Чупи, се сретна со претседателот на Унијата (германската огранка),  г-дин Бернд Поселт кој беше пратеник во Европскиот парламент од 1994 до 2014 година и голем подржувач на нашата земја во процесот на добивање датум за започнување на преговорите со ЕУ. Информираше за развојот на војната во Украина и притоа изрази стравување дека крајот на војната во Украина не е на повидок и дека кризата може да се прошири и на други држави.

Macedonian

Pages