Новости

Едмонд Адеми: Делата на Спасе мост помеѓу Албанија и Северна Македонија

Macedonian

“Стерjо Спасе е пример за сите нас кои живееме на Балканот. Фигурата на Спасе треба да биде пример за сите нас, за тоа дека соработката на културите е неопходна, секогаш тргнувајќи од гледиштето на човечноста, интелектуализмот и уметноста”- рече министерот без ресор задолжен за Дијаспората Едмонд Адеми говорејќи за големиот писател Стерјо Спасе во Корча, Албанија, каде се одбележа 105 години од раѓањето на познатиот писател со македонско потекло.

Активна дипломатија ги унапредува правата на малцинствата

Macedonian

Се унапредуваат правата на Хрватите во Република Северна Македонија и правата на Македонците во Република Хрватска. Сето ова како резултат на честите меѓувладини состаноци. Ова е заклучокот од средбата на 4-та заедничка Меѓувладина Мешовита Комисија за спроведување на Договорот за заштита на македонското малцинство во Хрватска и хрватското малцинство во Северна Македонија, што се оддржа денеска во Загреб, Хрватска.

Адеми: Научно-Истражувачки центар за дијаспора и миграции во рамки на УКИМ

Macedonian

Денеска министерот без ресор во Владата на Република Северна Македонија, задолжен за дијаспора Едмонд Адеми потпиша меморандум за соработка со Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, претставен од Ректорот, проф. д-р Никола Јанкуловски.

Pages