Министерот г. Џемаил Чупи и други претставници на делегацијата на Република Северна Македонија оствари работна средба со градоначалникот на Венеција г. Виторио Запалорто

Министерот задолжен за дијаспора, д-р. Џемаил Чупи и други претставници на делегацијата на Република Северна Македонија предводена од г. Фатмир Битиќи, во просториите на префектурата оствари средба со градоначалникот на Венеција г. Виторио Запалорто.

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи оствари средба со Отец Фабио Баџо, подсекретар во секторот за мигранти и бегалци при католичката црква во Ватикан, Италија

Во просториите на дикастеријата за промовирање на интегрален човечки развој во Ватикан, иституција која е назначена од страна на Папата, се оствари средба со Отец Фабио Баџо, подсекретар во секторот за мигранти и бегалци при католичката црква. 

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи во работна посета на Република Италија оствари средба со з. генерален директор на Директоратот за дијаспора и миграциски политики г-дин Роберто Мартини

Работната посета на Република Италија ја започна со средба која се одржа во просториите на Министерството за надворешни работи на Република Италија во Рим, со з. генерален директор на Директоратoт за дијаспора и миграциски политики, г-дин Роберто Мартини.

На состанокот се истакна важноста од активно вклучување во разни области од општественото живеење на нашата дијаспора во Италија, која според податоците се покажува бројка која не е за занемарување, а изнесува повеќе од 63 илјади.

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи оствари работна средба со претставници на Демократската партија на Албанија

Средба со претставници на Демократската партија задолжени за соработка во областа на дијаспората, пратеникот г. Крешник Чолаку, заменик-претседател на Поткомитетот за дијаспора и член на Комисијата за надворешна политика, заедно со г-ѓа. Орјола Пампури, потпаролката на пратеничката група на Демократската партија.
На средбата посебно внимание се придаде на прашања од дијаспората, важноста за продлабочување на меѓуинституционалната координација меѓу земјите од Западен Балкан за пан-албанската дијаспора.

Macedonian

Pages