Период на интензивирање на билатералните односи помеѓу двете пријателски земји, Република Македонија и Република Малта

Macedonian

12 февруари 2018

Денеска, на 12 февруари 2018-та година, министерот Едмонд Адеми оствари средба со министерот за образование и вработување на Република Малта, Еварист Бартоло, на којашто беа отворени повеќе прашање за развивање на билатералната соработка во сферата на образованието и рамковно регулирање на правата на македонските граѓани кои привремено претстојуваат и работат во Р. Малта.

За време на разговорите со малтешкиот соговорник, се покренаа повеќе прашања од заемен интерес, и тоа:

Средба на министерот задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми со амбасадорот од Република Франција во Република Македонија

Macedonian

5 октомври 2017

Министерот во Владата на Република Македонија Едмонд Адеми задолжен за дијаспората, денеска оствари средба со амбасадорот на Република Франција во Република Македонија г-н Кристиан Тимони.  

Министерот Адеми истакна дека она што најмногу е битно се младите луѓе, и дека новата генерација на младите од дијаспора со своите професии и знаења во земјите каде што живеат, е важно да ги вклучиме во различни иницијативи овде во Република Македонија.

 

Tрилатералната средба на Министрите за дијаспора во Охрид

Macedonian

24 јануари 2018

Министрите за дијаспората на Македонија, Албанија и Косово, г. Едмонд Адеми, г. Пандели Мајко и г. Дардан Гаши одржаа трилатерална средба во Охрид. Заедно оценија дека соработката во полето на дијаспората е корисна и важна за продлабочување на соработката меѓу трите земји во регионот.

Состанокот во Охрид се смета како важен почеток за промовирање на заеднички активности во зајакнувањето на врските меѓу земјите во рамките на процесот на евроатланска интеграција. Министрите ја поздравија последната одлука на Парламентот на Република Македонија за изгласување на Законот за јазиците како придонес за заедничка регионална соработка.

Средби на министерот задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми во Обединетото Кралство

Macedonian

25 октомври 2017

На 25 октомври, среда, министерот во Владата на РМ, задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми, оствари низа средби во Обединетото Кралство. 

Министерот Адеми оствари средба со Директорката за проширување за југоисточна Европа, Фиона Мекилхам, на која министерот доби недвосмислена поддршка во процесот на реализирање низа активности и решавање на проблеми по однос на прашањето на дијаспората, како и започнување на процесот на изработка на Национална стратегија за соработка со дијаспората.

Pages