Новости

Достоинствен договор што го потврдува идентитетот и ја гарантира иднината

Macedonian

16 јуни, 2018 година

Почитувани сограѓани на Република Македонија во дијаспора.

Овие денови, сите ние, граѓаните на Република Македонија, тука, во државата, и во дијаспората, учествуваме и го испишуваме новото поглавје во нашата историја. Поглавје во кое со конечниот договор за решавање на македонско-грчкиот спор за името и за стратегиско партнерство го решаваме отвореното прашање меѓу Република Македонија и Република Грција, истовремено градиме пријателство и меѓусебна доверба меѓу двете земји и двата народи, кое никогаш не било поголемо. 

Дијаспората претставува мост за поврзување меѓу двете пријатески земји

Macedonian

13 јуни 2018

Министерот во Владата на Република Македонија задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми денеска оствари средба со амбасадорката на Канада во Белград, г-ѓа Кати Чаба, која нерезидентно ја покрива и Република Македонија.

Министерот Адеми и посака успеси во извршувањето на новата амбасадорска функција во Република Македонија и динамизирање на дипломатските односи меѓу двете пријателски земји во сите области од взаемен интерес.

Потпишан договор за соработка во областа на дијаспората помеѓу Влада на РМ и Општина Штип

Macedonian

6 јуни 2018

Денеска министерот во Владата на Република Македонија задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми, и градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски, остварија средба во Штип.

При тоа беа отворени повеќе актуелни прашања во однос на иселениците од Штип, но и како може да се унапреди начинот на комуникација и соработка со нив.

Дијаспората, ресурс на јавната дипломатија кој треба да се стави во функција на Република Македонија

Macedonian

25 мај 2018

Министерот во Владата на Република Македонија задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми денес учествуваше на панел дискусија во рамки на Меѓународната конференција “Дијаспора, дипломатија и развој” организирана од страна на Универзитетскиот колеџ Даблин, Институтот Клинтон.

Министерот Адеми во своето обраќање пред присутните на меѓународната конференција ја истакна важноста на улогата на дијаспората во дипломатијата, и дека и двете денес во време на глобални движења и динамични меѓународни односи, се предодредени да работат заедно во промоција на интересите на Република Македонија и нејзино позначајно позициоирање во меѓународните односи, преку активна јавна дипломатија.

Pages