Новости

РАБОТНА ПОСЕТА НА МИНИСТЕРОТ ЗАДОЛЖЕН ЗА ДИЈАСПОРА, ЕДМОНД АДЕМИ НА ИТАЛИЈА И ВАТИКАН, 06-09 АПРИЛ 2019 ГОДИНА

Macedonian

Министерот Едмонд Адеми на 6 април ќе учествува на церемонијата на одбележување на  десет годишнината од катастрофалниот земјотрес во  градот Акиле во Италија, каде животот го загубија 309 луѓе, меѓу кои и пет државјани на Република Северна Македонија. Во Акиле министерот Адеми ќе реализира средба со претседателот на Регионот Абруцо и градоначалникот на општина Поџио Пиценче.

Средба на министерот Едмонд Адеми со нашата дијаспора во Франција. Адеми: Прогресивни, Интегрирани...Ова е таа дијаспора, нова слика која е вистинското огледало на нашата држава.

Macedonian

На 26.03.2019 министерот задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми оствари срдба со македонската дијаспора во Франција.

Средбата се реализираше во просторите на амбасадата на Република Северна Македонија во Парис, во организација амбасадорката, г-ѓа Јадранка Чаушевска Димов. На средбата присуствуваше и државниот секретар на МНР, Виктор Димовски и директорот на агенцијата за иселеништво , Никола Шалваринов.

Едмонд Адеми: Прогресивна и интегрирана Европа заедничка цел. Средба со пратеници во Француското Национално Собрание.

Macedonian

Министерот задолжен за дијаспора Едмонд Адеми, на 26.03.2019 , оствари работна средба со Претседателот на Групата за македонско-француско пријателство во Националното собрание на Франција, Бертран Сор и пратеничката Лилиан Танги која е и член на Комисијата за надворешни работи при Националното Собрание. На средбата присуствуваше и амбасадорката на Република Северна Македонија во Франција, г-ѓа Јадранка Чаушевска и директорот на агенцијата за иселеништво Никола Шалваринов.

Адеми: Со Мајка Тереза се гордеат сите граѓани на Република Северна Македонија

Macedonian

Пораки за мир, разбирање и меѓусебно почитување беа истакнати на денешното отоврање на статуата на Света Мајка Тереза во хрватскиот град Карловац. На свечениот настан присуствуваше министерот за дијаспора Едмонд Адеми, кој во својот говор високо го истакна ликот на Света Мајка Тереза.

Pages