Министерот г. Џемаил Чупи го посети центарот на дебарската заедницата во Њу Џерси

Се проценува дека дебарската заедницата е десетици илјади во САД а за тоа сведочат големиот број на културни и верски центри во американската дијаспора, затоа тука го потенцираме Центарот на заедницата Дибра, организација која се наоѓа во Њу Џерси но има поширок опсег која работи како џамија за верски, хуманитарни, културни и образовни цели. 

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи го посети муслиманскиот центар основан од дијаспората која доаѓа од општина Жупа

По значајните средби на министерот Чупи во Америка беше и средбата со Муслиманската заедница од општина Жупа. Иако оваа заедница е формирана во последниве години таа  вклучува многу активности, вклучително верски служби и веронаука за деца за време на викендите.

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи го посети Специјалната мисија на Република Северна Македонија во Канцеларијата на Обединетите нации во ЊуЈорк

Во последните денови од престојот на министерот задолжен за дијаспората, 
д-р Џемаил Чупи во државата Њујорк, имајќи ги предвид последните настани од руската воена инвазија на Украина, значајна посета беше неговата посета на Специјалната мисија на Република Северна Македонија во Канцеларијата на Обединетите нации во Њујорк.

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи го посети Македонската православна црква „Свети Никола“ во Њу Џерси, САД

По посетите и средбите со дијаспората, министерот задолжен за дијаспора, др. Џемаил Чупи ја посети Македонската православна црква „Свети Никола“ во државата Њу Џерси и одблиску ги виде верските и културните активности на овој истакнат центар за Македонската православна заедница.

Macedonian

Pages